[./index.html]
[http://www.verschuerenorgelbouw.nl]
[Web Creator] [LMSOFT]
00
Bron; waarneming Jan en Corrie Goudriaan  2011

Weer hartelijk dank voor de foto's
Orgelfoto's van het oude verwijderde orgel ontbreken helaas.
Foto's hiervan zijn zeer welkom. Zie onderaan de pagina info over het nieuwe orgel.
HEYTHUYSEN – Verschueren Orgelbouw bouwt een orgel van 9 ton voor een kathedraal in Spanje. Volgens directeur Johan Zoutendijk is het voor het eerst dat een dergelijke order in het buitenland door een Nederlandse orgelbouwer mag worden uitgevoerd.
Dat zegt Zoutendijk, sinds vorig jaar directeur van de Limburgse orgelfirma, in dagblad De Limburger van 20 oktober, waarover het decembernummer van NotaBene bericht.
In de bestaande 16e-eeuwse orgelkas van de kathedraal van Tarragona, in de oostelijke Spaanse regio Cataloniƫ, bouwt Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen een compleet nieuw binnenwerk. Het gaat om een instrument van 42 registers, verdeeld over drie klavieren en een vrij pedaal.
De Spanjaarden zijn bij de Limburgse orgelbouwer terechtgekomen vanwege de ervaring die Verschueren heeft met Zuid- Nederlandse orgels, licht Zoutendijk toe. „In de 16e eeuw was er een duidelijke relatie tussen Spanje en de zuidelijke Nederlanden. Daar grijpt men in Tarragona nu op terug.” De orgels in onder andere Helmond (Robustelly) en Cuijk (Severin) waaraan Verschueren werkte, met hun Zuid-Nederlandse klank, dienen dan ook als inspiratiebron voor het orgel dat nu voor Tarragona wordt gebouwd. „Maar het wordt geen kopie.” Op het orgel, dat een klassiek plenum krijgt, moet straks het reguliere 18-eeuwse repertoire te spelen zijn. Tegelijk krijgt het, bij wijze van vreemde elementen, een paar Spaanse tongen. „Een orgel in een Spaanse kathedraal moet die tongwerken eenvoudigweg hebben.”
De organist van de kathedraal van Tarragona was aanwezig bij de inspeling in 1998 van het orgel in de Pieterskerk in Leiden, een reconstructie door Verschueren in een 16e-eeuwse kas. „Dat maakte indruk”, aldus Zoutendijk. „Vervolgens zijn de Spanjaarden met medewerkers van ons bedrijf wezen kijken in de Servaasbasiliek in Maastricht en in de Leidse Pieterskerk. Dat leidde ertoe dat ze ons de opdracht hebben gegund.”
De 900.000 euro is het totaalbedrag, aldus Zoutendijk. „Daar zit ook de restauratie van het orgelbalkon, dat verzakt is, en het schilderwerk van het front bij in. Die werkzaamheden voeren onze collega’s in Spanje uit. Zo’n twee derde van het bedrag betreft het binnenwerk van het orgel dat wij hier maken.”
Het binnenwerk wordt in Heythuysen vervaardigd en in een huismontage opgesteld. Medio 2012 moet het materiaal naar Spanje worden getransporteerd. De bedoeling is dat het project volgend jaar wordt afgerond.
Meer informatie: www.verschuerenorgelbouw.nl