[./index.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Terug
Startpagina
1590
Op deze pagina wil ik u op de hoogte houden van de restauratie van mijn negende (Frans) drukwindorgel (harmonium).
Ook nu hoop ik steeds wat te plaatsen dus kom  af en toe even kijken op deze pagina.

Harmonium blijft definitief in de Basiliek van IJsselstein.

Hartelijk dank aan Carina en haar vriend die me dit harmonium toevertrouwde.
Het klavier is beplakt met op maat geknipt plastic, helaas is de voorkant van het ivoor verdwenen en de achterkant zit onder de bisonkit. Ik heb gelukkig nog wat liggen dus hoop het in originele staat terug te krijgen.
Wat houtwormgaatjes ontdekt, wordt nog onderzocht of die nog aanwezig is en desnoods behandeld.
Zo op het eerste gezicht na controle met donker papier er onder is er niets meer aanwezig.
Definitief niet meer aanwezig (oktober 2022)
Demontage
Schepbalgen geheel opnieuw beleerd, magazijnbalg gerepareerd.
Toetsen van (oud gebruikt) ivoor voorzien. De zwarte met politoerwas behandeld. Het ivoor van de korte voorkant was verwijderd, de lange achterkant zat onder de bisonkit. Dit is te verwijderen, de gele kleur trekt bij zonlicht geheel bij zodat het weer 1 geheel is. In toest 60 is nog een naam te zien. Naamplaatje was beschadigd doordat ze het waarschijnlijk met een schroevendraaier hebben proberen te verwijderen. Hersteld en opgepoets. Kan weer terug op de klep.
Harmonium staat tijdelijk i.v.m. een concert opgesteld in de Basiliek van IJsselstein. De draagkracht van dit relatief klein harmonium in zo'n mooie Basiliek is overweldigend te noemen. Bezoekers stonden tijdens het orgelspel op het harmonium allemaal naar het grote orgel te kijken. Dat zegt genoeg.
Zoals hierboven al vermeld blijft het harmonium definitief in de Basiliek van IJsselstein staan. Ongetwijfeld te bespelen. SdH 3-7-2023